Eddigi legsikeresebb évüket zárták 2018-ban a Pallas Athéné Alapítványok

2019. január 16. – 2018. utolsó negyedévében a Pallas Athéné Alapítványok vagyona 544 millió forinttal gyarapodott, így az Alapítványok összvagyona 272,7 milliárd forintot tesz ki. Sikeres befektetési politikájuknak köszönhetően az elmúlt évben összesen 4,2 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat, mellyel eddigi legsikeresebb évüket zárták az Alapítványok. Alapításuktól kezdve pedig összesen 6,33 milliárd forinttal nőtt a vagyon értéke. A vagyonnövekedés mellett az Alapítványok több mint 7,8 milliárd forint értékben több mint 1400 oktatási, tudományos pályázatot támogattak.

A vagyonelemek értéke a 2018. december 31-i állapot szerint az alábbiak szerint alakul: A Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott összesen 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a vagyon értéke 272,7 milliárd forint, az alapítványok és az általuk alapított gazdasági társaságok összességében 113,6 milliárd forintot befektetési jegyben, 95,3 milliárd forintot ingatlanban, 47,6 milliárd forintot vállalati kötvényekben és 16,2 milliárd forintot bankbetétben tartanak.

Az Alapítványok értékteremtő munkájának köszönhetően 2018 tavaszán újjászületett az egykori Várkert KIOSZK és Ybl Budai Kreatív Ház néven, kortárs képzőművészeti valamint keleti kultúrákat bemutató kiállítótérként nyitotta meg kapuit a nagyközöség előtt. Az év második felében befejeződött a budai Várnegyed központjában álló egykori budai Óvárosháza teljes körű rekonstrukciója is, melynek eredményeként a Bölcs Vár névre keresztelt épületben kiemelkedő színvonalú oktatási és tudományos munka folyik. Az alapítványi körbe tartozó Pallas Athéné Könyvkiadó az elmúlt év során 16 nagy sikerű – eddig csak külföldön elérhető – gazdasági témájú könyvet fordíttatott magyar nyelvre és jelentetett meg.

Az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont. Azt nem költhetik el, csak befektethetik és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során. Az alapító által juttatott vagyont az alapítványok körültekintő kockázatvállalással kezelik oly módon, hogy biztonságos befektetéssel a lehető legmagasabb hozamot érik el. Az alapítványok kizárólag ezen befektetések hozamaiból gazdálkodhatnak, így tevékenységük hosszú évtizedeken át önfenntartó lehet.

Vissza a közleményekhez