Értékmegőrző és hozamtermelő befektetések a Pallas Athéné Alapítványoknál

millenaris_0568_index

2016. június 20. – A Pallas Athéné Alapítványok figyelembe véve az Európai Központi Bank észrevételeit államkötvény portfoliójuk egy részét hozamtermelő ingatlanbefektetések céljára csoportosítják át. A Pallas Athéné alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. adásvételi szerződést kötött a WING Zrt.-vel a Millenáris Parkban található két irodaház – a Millenáris Irodaház Classic és Millenáris Irodaház Avantgarde – és a Buda Palota megvásárlására.

A megállapodás eredményeképpen az alapítványok tulajdonába olyan ingatlanok kerülnek, amelyek Buda központjában kiemelt elhelyezkedésük miatt hosszú távon kiváló befektetések.

A Millenáris Parkban található két – elhelyezkedésénél fogva műemléki környezetben – egyedi, értékét tartó, illetve hosszútávon felértékelődő, biztonságosan, magas hozamot termelő irodaház megvásárlásával és hasznosításával az alapítványok jó lehetőséget látnak a nemzeti tulajdon gyarapítására.

A Millenáris Classic egy műemléki védettségű épület korhű külső felújításával és modern belsőépítészeti megoldásaival kínál négy irodaszinten 10.300 m2 területet bérletre. Az ingatlan vételára 25,13 millió euró.

Az Avantgarde új építésű, egyedi minimalista irodaépülete pedig öt szinten kínál 1.965 m2-nyi irodát és a tetőszinten egy panorámás tárgyalót, valamint 137 parkolóhelyet. Az ingatlan vételára 6,67 millió euró.

Hasonlóképpen, a felújított Széll Kálmán tér jó lehetőséget ad a környék egyetlen, nagy potenciállal bíró ingatlanjának, a Buda Palotának jövőbeli hasznosítására.

buda-palota-06

  A Buda Palota épületének látványterve

A Buda Palota az 1920-as években épült a Magyar Posta irodaházaként. A 18.500 m2alapterületű ingatlan ma műemléki védettséget élvez. Az alapítványok célja az épület felújítása és piacon jól bérbeadható, 14,000 m2 összterületű irodaház kialakítása. Az ingatlan építési engedéllyel rendelkezik, amelyet az eladó WING Zrt. készített elő és kapott meg. Az ingatlan felújításra előkészített állapotban 22,3 millió euró vételáron került az alapítványok tulajdonába. Az évek óta üresen álló ház megszerzésével és korszerű felújításával a Pallas Athéné alapítványok – azon kívül, hogy egy jó hozamtermelő ingatlanra tesznek szert – a nemzeti vagyont is gyarapítják.

Az alapítványok vásárlásainak elsődleges célja az alapítványi vagyon magasabb hozam mellett történő befektetése. Az ingatlanpiac felé történő fordulást az alacsony pénzpiaci kamatok is szükségessé tették. Az utóbbi években a jegybank sikeres kamatcsökkentési politikájának köszönhetően történelmi alacsony szintre csökkentek a kamatok. Ez felvetette annak szükségességét, hogy az alapítványok magasabb hozamtermelő képességű befektetéseket keressenek.

Az alapítványok célja gazdasági stabilitásuk tovább növelése hosszútávú, alacsony kockázatú, biztonságosan magas hozamot termelő ingatlanportfolió kiépítésével.

A fővárosi mellett egy debreceni irodaház is az alapítványokhoz kerül. A Debreceni Innovációs Tudásparkban működő háromszintes irodakomplexum jelenlegi bérlője az IT Service Hungary (ITSH) Kft., Magyarország legnagyobb infokommunikációs munkaadója.

ITSH

A debreceni ITSH épülete

Az épületet az alapítványok a Hun-Office Kft.-től vásárolják meg 20,4 millió euróért. A 13.600 m2 hasznos alapterületű épületegyüttes 1500 fő befogadására alkalmas. A komplexum a legmodernebb műszaki és környezettudatos elvárásoknak is megfelel. Több „zöld” elismerést is elnyert. Az ITSH 2015-ben stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország kormányával a nemzetgazdaság fejlesztése érdekében.

A vásárlások pénzügyi zárása a közeljövőben várható, amelyhez a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása szükséges.

A vásárlásokat követően az alapítványi vagyonból 25,2 milliárd forintnyi vagyon kerül ingatlan befektetésekbe, ez alapítványonként 4,2 milliárd forintot jelent. A befektetés után a vagyon összetétele: államkötvény 174,5 milliárd forint, ingatlan 49,67 milliárd forint, cégrészesedés 27,7 milliárd forint, vállalati kötvény portfolió 10 milliárd forint, valamint bankbetét 5,85 milliárd forint.

Vissza a közleményekhez