Súlyos szakmai tévedések a Világgazdaság cikkében

2016. november 2. – A Világgazdaság ma megjelent cikke alapvető szakmai tévedést tartalmaz, mivel egy ingatlan könyv szerinti értéke nem azonos a piaci értékével.  Az alapítványok reális piaci áron vásárolták meg a Millenárison lévő irodaházakat és a Buda Palotát. Az ingatlanberuházások megbízható, biztonságos befektetést jelentenek az alapítványok számára.

A Világgazdaság cikke alapvető szakmai tévedést tartalmaz, mivel abból indul ki, hogy egy ingatlan könyv szerinti értéke azonos piaci értékével. A könyv szerinti érték az ingatlan építési költségéből indul ki, ráadásul azt csökkenti több év értékcsökkentési leírása. Ezzel szemben az ingatlan piaci értéke az ingatlan aktuális jövedelemtermelő képessége alapján kerül megállapításra. Tehát a könyv szerinti értéknek és a valós piaci értéknek nincs köze egymáshoz. Ezeket a vásárlásokat megelőzően az alapítványok elismert nemzetközi ingatlanértékelő bevonásával piaci értékelést készítettek és a vételár ez alatt került megállapításra.

Az alapítványok vásárlásainak elsődleges célja az alapítványi vagyon magasabb hozam mellett történő befektetése, mivel az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont. Az alapítványok kizárólag ezen befektetések hozamaiból gazdálkodhatnak, így tevékenységük hosszú évtizedeken át önfenntartható lesz. Az alapítványok felelős gazdálkodás mellett átláthatóan és szakmai alapokon működnek.

Vissza a közleményekhez