Biztonságos befektetések mellett gyarapszik a Pallas Athéné Alapítványok vagyona

Az alapítványok folyamatosan építik le állampapír portfoliójukat 

2017. október 6. – Az Európai Központi Bank elveivel összhangban a Pallas Athéné Alapítványok tovább csökkentetették állampapír portfoliójukat, összesen 82,9 milliárd forintnyi állampapírt értékesítettek a negyedév során. Az Alapítványok a biztonságos, felelősségteljes gazdálkodásuk eredményeképpen 3,156 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat az alapításuk óta.  A vagyonnövekedést úgy tudták elérni, hogy 5,6 milliárd forint értékben közel 1200 oktatási, tudományos pályázatot támogattak.

Az átlátható működés érdekében az alapítványok negyedévente kimutatást közölnek vagyonelemeik helyzetéről.

A Magyar Nemzeti Bank a 2014. május 15-én közzétett Alapokmányában megfogalmazott Társadalmi Felelősségvállalás Stratégiájával összhangban hirdette meg a Pallas Athéné Közgondolkodási Programot. A program támogatása céljából hat, egymástól és az alapítótól független alapítvány kezdte meg a tevékenységét oktatási, tudományos és kulturális területen. Az MNB a hatályos jogszabályoknak megfelelően döntött az alapítványoknak juttatott vagyon mértékéről, amely az alapításkor együttesen 259,6 milliárd forint volt, valamint 6,8 milliárd forint értékű ingatlan.

Az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont. Azt nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során. Az alapító által juttatott vagyont az alapítványok körültekintő kockázatvállalással kezelik oly módon, hogy biztonságos befektetéssel a lehető legmagasabb hozamot érik el. Az alapítványok kizárólag ezen befektetések hozamaiból gazdálkodhatnak, így tevékenységük hosszú évtizedeken át önfenntartható lesz.

Az alapítványok 2017. harmadik negyedév során 82,9 milliárd forint értékű államkötvényt értékesítettek, amelynek folyamatban van a befektetése biztonságos vállalati kötvényekbe.

A vagyonelemek értéke a 2017. szeptember 30-i állapot szerint az alábbiak szerint alakul: A Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott összesen 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a vagyon értéke 269,556milliárd forint, a hat alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok összességében 39,595milliárd forintot Magyar Állampapírban, 106,07 milliárd forintot bankbetétben, 83,972 milliárd forintot ingatlanban tart és 39,918 milliárd forintot pedig vállalati kötvényekbe fektetett be.

Vissza a közleményekhez