Tovább növelték a vagyonukat a Pallas Athéné Alapítványok

Budapest, 2016. július 4. – A Pallas Athéné Alapítványok a biztonságos, felelősségteljes gazdálkodásuk eredményeképpen 1,72 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat. Az alapítványok úgy tudták elérni a vagyonnövekedést, hogy 3,5 milliárd forint összegű támogatást is folyósítottak közel 800 pályázatra. Az átlátható működés érdekében az alapítványok negyedévente kimutatást közölnek vagyonelemeik helyzetéről.

A Magyar Nemzeti Bank a 2014. május 15-én közzétett Alapokmányában megfogalmazott Társadalmi Felelősségvállalás Stratégiájával összhangban hirdette meg a Pallas Athéné Közgondolkodási Programot. A program támogatása céljából hat, egymástól és az alapítótól független alapítvány kezdte meg a tevékenységét oktatási, tudományos és kulturális területen. Az MNB a hatályos jogszabályoknak megfelelően döntött az alapítványoknak juttatott vagyon mértékéről, amely az alapításkor együttesen 259,6 milliárd forint volt, valamint 6,8 milliárd forint értékű ingatlan.

 Az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont. Azt nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során. Az alapító által juttatott vagyont az alapítványok körültekintő kockázatvállalással kezelik oly módon, hogy biztonságos befektetéssel a lehető legmagasabb hozamot érik el. Az alapítványok kizárólag ezen befektetések hozamaiból gazdálkodhatnak, így tevékenységük hosszú évtizedeken át önfenntartható lesz.

A Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott összesen 266,4 milliárd forintnyi vagyonhoz képest a 2016. június 30-i állapot szerint a vagyon értéke 268,12 milliárd forint, amely 1,72 milliárd forint vagyonnövekményt jelent.

Vissza a közleményekhez