Ismét növelték vagyonukat a Pallas Athéné Alapítványok

Budapest, 2016. augusztus 31. – A Pallas Athéné Alapítványok az alapításuk óta 2,25 milliárd forinttal növelték vagyonukat, a június 30-i állapothoz viszonyítva pedig 530 millió forinttal gyarapodott az alapítványi vagyon. A fenti adatok nem tartalmazzák a június 30. és augusztus 31. közötti forint erősödés hatását, amely 900 millió forint.  Az alapítványok a megalakulásuk óta eltelt két évben közel 3,6 milliárd forint értékben több mint 800 oktatási, kutatási, tudományos pályázatot támogattak. Az átlátható működés érdekében az alapítványok negyedévente kimutatást közölnek vagyonelemeik helyzetéről.

A Magyar Nemzeti Bank a 2014. május 15-én közzétett Alapokmányában megfogalmazott Társadalmi Felelősségvállalás Stratégiájával összhangban hirdette meg a Pallas Athéné Közgondolkodási Programot. A program támogatása céljából hat, egymástól és az alapítótól független alapítvány kezdte meg a tevékenységét oktatási, tudományos és kulturális területen. Az MNB a hatályos jogszabályoknak megfelelően döntött az alapítványoknak juttatott vagyon mértékéről, amely az alapításkor együttesen 259,6 milliárd forint volt, valamint 6,8 milliárd forint értékű ingatlan.

Az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont. Azt nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során. Az alapító által juttatott vagyont az alapítványok körültekintő kockázatvállalással kezelik oly módon, hogy biztonságos befektetéssel a lehető legmagasabb hozamot érik el. Az alapítványok kizárólag ezen befektetések hozamaiból gazdálkodhatnak, így tevékenységük hosszú évtizedeken át önfenntartható lesz.

A vagyonelemek értéke a 2016. augusztus 30-i állapot szerint az alábbiak szerint alakul: A Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott összesen 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a vagyon értéke 267,75 milliárd forint, a hat alapítvány összességében 173,03 milliárd forintot Magyar Állampapírban, 5,16 milliárd forintot bankbetétben, 53,45 milliárd forintot ingatlanban tart és 36,11 milliárd forintot pedig cégrészesedésbe fektetett be.

Vissza a közleményekhez